søndag den 28. juli 2013

Dansk jægerstenalder: Maglemosekultur

Maglemosekultur er benævnelsen på den livsform, der i jægerstenalderens ældre del (ca. 9.000 f.Kr. – ca. 6.400 f.Kr.), udøvedes i det nordvestlige europæiske lavland, da afsmeltningen af indlandsisen i det sydlige Skandinavien var afsluttet og afsmeltningen i de nordlige dele af den skandinaviske halvø blev fuldendt. Maglemosetiden underinddeles i tidlig Maglemosetid (ca. 9.000 f.Kr. – ca. 7.800 f.Kr.), mellemste Maglemosetid (ca. 7.800 f.Kr. – ca. 7.000 f.Kr.) og sen Maglemosetid (ca. 7.000 f.Kr. – ca. 6.400 f.Kr.). Klimatisk lå Maglemosekulturen således:

  • Tidlig maglemose: Præboreal tid, Birke-Fyrre-tid, Parktundra
  • Mellemste maglemose: Boreal tid, Hassel-Fyrre-tid, åben skov
  • Sen maglemose: Atlantisk tid, Ældre lindetid, tæt skov, såkaldt klimaks-urskov


Se bl.a.



Hvor kan man se det:

  • Nationalmusset, København, har en hel del fund fra Maglemosekulturen, bl.a. "uroksen fra vig"
  • Zoologisk museum, København, har flotte tableauer der viser hvordan naturen var i Boreal tid og Atlantisk tid, her kan man se en kopi af "uroksen fra vig"
  • Mosegård moseum, Århus, har også en del
  • Uroksen fra Prejlerup er udstillet på Odsherred museum
  • Sagnlandet Lejre har en rekonstrueret Maglemosehytte
  • Der er ikke nogen fundsteder markeret eller direkte tilgængelige, men der er adgang til Holmegårds mose nordøst for Næstved, Sydsjælland og Lavringe mose ved Osted sydvest for Roskilde. 
Nu har jeg så været rundt i "Store Åmose" - det er danmarks største lavmose og det er her mange af de vigtigste fund fra Maglemosetiden er gjort, se bl.a. http://www.denstoredanske.dk/Åmosen; alligevel er den ret upåagtet. Men nu er der da oprettet en Naturpark Åmosen.




















Desværre er der ikke så mange konkrete informationer om fundsteder og endnu mindre der er skiltet eller tilgængeligt i området, men der er lidt her: http://www.hallebyoremuseum.dk/32429913.

Men vil man se hvor det hele begyndte må man besøge Mullerupstenen på koordinater - se http://www.openstreetmap.org/browse/node/1398593918.




























Der er også en geocache: http://coord.info/GC4J7BZ

Og så lidt billeder fra Nationalmuseet og en lille film.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar